ez is van...

tumblr, fotókkal: csavi52.tumblr.com
fotók:indafoto.hu/csavahuzo
e-mail:csavarhuzo77[kukac]gmail[pont]com
van még:fészbúk, msn, skype, hasonló baromságok

csip-csip...

szerintetek...

címszavakban...

ajándék (8) alvás (13) balaton (9) barátnő (5) betegség (6) bicikli (12) bkv (13) bl (8) blog (29) bringa (9) budapest (5) buék (5) buli (30) bulvár (5) csili (6) dexter (5) dunaferr (5) eb (21) élet (8) én (158) énblog (5) esküvő (5) eső (7) étterem (7) fáradtság (6) fellépés (7) fénykép (7) film (11) foci (106) fotó (10) fotózás (7) főzés (5) ftc (5) hellókarácsony (14) hétfő (5) hétvége (29) hideg (7) játékvezetés (33) jégkorong (5) kaja (6) karácsony (6) képek (8) kerékpár (7) magyar (6) magyarország (5) malb (5) máv (6) mefob (5) mozi (12) munka (54) nb1 (6) (6) nyár (8) nyaralás (6) olimpia (11) ősz (5) pálinka (5) pihenés (8) röpi (13) röplabda (68) sérülés (7) sör (18) spori (5) sport (29) statisztika (8) strandröplabda (13) szabadság (5) szalagavató (23) sztrájk (6) születésnap (9) tábor (5) tánc (56) tél (9) tűzvonalban (6) tv (11) vacsora (9) vb (6) video (5) # a múlt

munka off...harmadik fejezet

2012.11.15. 11:18 csavarhuzo77

visszaolvastam a legutóbbi posztot. tettem benne egy homályos kijelentést, hogy magyarázatot adok a gazdasági érdekekkel kapcsolatos kérdésekre. nos lássuk, de előre szólok, amit leírok - bár tényeken alapul - korántsem bizonyosan a teljes és hibátlan igazság. ami tudunk, az is kevés, sokszor homályos vagy akár ellentmondásos információk apró morzsái. gazdasági elemző sem vagyok. pusztán figyelek és benne vagyok a dolgok közepében.

egykoron a mi közvetlen cégünk (az én idekerülésemkor) egy kft volt. a kft tulajdonosi köre összetett és bonyolult volt, de részben egy nagy részvénytársaság volt a gazdánk. a nagy céget isd dunaferr zrt-nek hívják. (hogy ne ködösítsünk tovább.) történt pár éve, hogy a dunaferrnél egyfajta tulajdonosi váltás következett be, a mi "kis" káefténket pedig ismét a nagy dunaferr részévé tették. itt ugranék egy kicsit a sztoriban, kihagyva az évről évre faragott költségeket, a távirányítású beszerzést, az ellehetetlenített termelést, stb, mert az egy külön sztori.

néhány évvel később a mi ukrán cégünk tulajdonosai pénz szűkébe kerültek, mert ukrajnában választások voltak, és mint minden rendes oligarcha, politikailag érdekeltek voltak ők is. állítólag a nagy konszern (nem csak a dunaferr) három tulajdonosa (mint a mesében) elment kölcsönkérni. konkrétan az orosz külkereskedelmi bank (Vnyesekonombank) volt, aki adott kölcsön egy kisebb összeget. itt milliárd dolláros nagyságrendről beszélünk. ellentételezésként a szövetkezet (ISD) a cégbirodalom jelentős hányadát ajánlotta fel. jöttek a választások, a mi oligarcháink pedig természetesen veszítettek. el kellett telnie egy kis időnek, míg az új (rész)tulajdonos oroszok piacra léptek, de eljött az idő.

kivárták a pillanatot, mikor kértek valamit (mint a tanúban) ezúttal nem tőlünk, hanem az országtól. itt van a gáz, itt van paks, itt van a malév és itt van ki tudja mi minden. az oroszoknak pedig van egy kisebb cégben egy kisebb tulajdonrészük (8000 magyar dolgozó és a beszállítók valamint legalább egy szavazattal több, mint 50%). ekkor aztán a cég nagyon veszteséges lett. persze a világpiaci trendek alapján se lehet állítani, hogy szárnyal az acélipar, de az talán sosem fog kiderülni, valóban be kell e zárni itt mindent. viszont a nyomás egyre nőtt. beruházás és fejlesztés szinte semmi, karbantartás és javítás csak annyi, amitől nem hullik atomjaira a gyár, aminek a kapuin belépve egyből 20 évet ugrunk vissza az időbe. kimondták, ránk (és később talán az egész nagy vasműre) nincs szükség. meglebegtették azt a bizonyos nem hivatalos papírt és elindult a pánik, a találgatás. a vevők újabb piacokat kerestek, a dolgozók egy része továbbállt. ezzel a mi egykori kft-nk valóban nehéz helyzetbe került.

az utóbbi időben a helyzet némileg stagnál. vannak hírek az esetleges folytatásról, de ezek kivétel nélkül arról szólnak, hogy néhány hónapot kapunk még. senki nem kecsegtet biztató jövőképpel. miközben a legfelsőbb vezetőket sorra zavarja el az igazából ismeretlen tulajdonos, mi reménykedünk. ugyanakkor az anyacég gyakorlatilag lemondott rólunk. mi pedig próbálunk azokba az információmorzsákba kapaszkodni, amiket innen onnan elcsípünk. ebből próbáljuk összerakni a képet. legközelebb megpróbálom összerakni itt is.

A bejegyzés trackback címe:

https://csavarhuzo.blog.hu/api/trackback/id/tr864908221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása